23 Úno 24 23 Úno 24

Rozhovor s personální manažerkou Lenkou Pažickou: Naše limity leží mnohem dál, než si myslíme

Když Lenka Pažická poprvé navštívila provizorní nemocnici​ postavenou​ doslova uprostřed ničeho v novém súdánském táboře pro uprchlíky z Etiopie, zanechalo to v ní silné emoce. „Náš tým vybudoval za velmi krátkou dobu místo, kde se prováděly stovky zdravotnic​ký​ch konzultací, kde se rodily děti, rozdávaly léky… ​O​statní organizace ještě pořád čekaly na finance a my už jsme léčili pacienty,“ vzpomíná personální a finanční manažerka, která s Lékaři bez hranic vyjela celkem na 8 misí. Působila například v Keni, Iráku, Tanzanii, na Ukrajině nebo ve zmíněném Súdánu. 

Hlavní motivací byla pro Lenku možnost dělat práci, která ji baví, má smysl a na poměry českého neziskového sektoru je dobře ohodnocená. „Mám svobodu si určit, kdy chci být doma a kdy chci jet na misi. Nikdy nevím, co mě čeká, a to bych v jiné práci neměla,“ dodává.   

Na misi ​je na prvním místě to​, jak pomoci co nejvíce pacientům. Je ale třeba respektovat procesy a pravidla organizace, zároveň mít pořád na paměti, že každý den musíte řešit nové problémy, být hodně inovativní a čelit spoustě překážek.   

I když si s Lékaři bez hranic většina ​​lidí spojí především zdravotníky, mise by nemohly fungovat bez logistiků, specialistů na zásobování, odborníků na personální oblast či finance. Nikdo by nezajistil dopravu, bezpečnost, vodu, jídlo, ​nenajal​ místní zaměstnance​ a nepostaral se o ně​. 

„Často pracujete přesčas, zvláště na emergency misích, které jsou sice kratší, ale o to intenzivnější. Jste součástí týmu, který musíte respektovat. Někdy se kolem vás věci dějí příliš rychle a vy nemáte čas o nich moc přemýšlet,“ popisuje Lenka. Lékaři bez hranic podle ní ale nejsou o hraní​ si​ na hrdiny nebo o hledání adrenalinových dobrodružství. „Je to tvrdá práce, která má ale smysl,“ myslí si. 

Zaujala vás možnost vyjet na misi s Lékaři bez hranic? Zúčastněte se jednoho z webinářů, kde se dozvíte více podrobností. Přihlásit se můžete zde.

Pokud máte další dotazy týkající se výjezdu na misi, obraťte se na nás na e-mailu hr@lekari-bez-hranic.cz.

Můžete nás sledovat také na síti LinkedIn nebo odebírat newsletter, kde se mimo jiné dozvíte o zkušenostech našich kolegů v terénu i o našich projektech po celém světě.

{{{ labels.morehistories }}}